De trappistenkaas van Westmalle is vanaf nu officieel een traditioneel Vlaams streekproduct. Al in 1860 begonnen de paters met de productie van kaas, gemaakt van de melk van hun eigen koeien.
Jaarlijks erkent het VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, twaalf tot zestien traditionele streekproducten. Gisteren werden vijf nieuwe bekendgemaakt, waaronder de trappistenkaas van Westmalle.
Vlaamse streekproducten moeten aan vijf criteria voldoen: bereid zijn met grondstoffen uit de streek, een ingeburgerd product met faam zijn, volgens de streektraditie vervaardigd zijn, in de streek van oorsprong bereid worden en minimaal 25 jaar bestaan.
De trappistenkaas van Westmalle voldoet aan alle criteria en bestaat al veel langer. In 1860 al begonnen de paters met een kaasmakerij, eerst voor eigen gebruik, daarna voor verkoop aan de abdijpoort en in het tegenoverliggend café. Intussen wordt de kaas ook in een aantal speciaalzaken en kleine supermarktketens met verstoog verkocht.